четвъртък, 1 юли 2010 г.

Голият готвач вталява американците


След като излезе на нож на цялата фаст фууд култура в Англия, култовият майстор-готвач Джейм Оливър подлага на диета и ЩатитеТой е явление. Голият готвач, алтернативният кулинарен идол, Хари Потър на рецептите, британският Иван Звездев, шоузвездата с престилка. Джейми Оливър е всичко това и много повече. Готвил е за Тони Блеър, Барак Обама и срещата на Г-20 в Лондон, седял е на масата на кралицата, подвизава се в топ 10 на мъжете на десетилетието и е приготвял салата на задната седалка на бясно караща кола. С рижия чар на принц Хари и държание на типичен британски нехранимайко известният майстор-готвач покори първо Англия, после света. Той е навсякъде – води нестандартни кулинарни тв поредици, държи верига ресторанти, участва в лайв шоу програми със спецефекти като на рок концерт, издава готварски книги, има собствено списание, списва колонка в “Таймс” и рекламира всичко от супермаркети до незалепващи тигани. Джейми превърна гастрономията в шоу. Извади рецептите от дебелите настолни книги и

разби на пух и прах кулинарните канони

По вероятно е да го видите как небрежно кълца подправки в ритъма на любимата си брит-поп банда, отколкото с традиционната готварска шапка. Той умело балансира между спецификите на италианската, френската и индийската кухня. Завършил е едно от най-добрите училища по готварство на Острова и е специализирал във Франция. Най-новият му проект пък предвижда да подложи на диета братята американци. Джейми Оливър има фенове и у нас, които си обменят негови рецепти във форумите.
Отварянето на новото му заведение в Оксфорд от веригата италиански ресторанти предизвика истерия, сравнима само с гостуването на някоя попикона. Опашката за резервации с дни се точеше покрай витрината, аранжирана с бутове и свежи подправки.
Вече 34-годишен, женен с три дъщери и богатство на стойност 65 млн. долара Джейми признава, че първоначално всичко започва на шега. Преди десетина години в заведението, в което работи идват да снимат телевизионно предаване. Участието на рошавия устат хлапак е така впечатляващо, че на другия ден му се обаждат от пет продуцентски компании с предложение за собствено готварско шоу. Отначало Джейми си мисли, че всичко е скалъпен от неговите приятели майтап. Предаването „Голият готвач” по британския Channel 4 обаче става абсолютен хит. В него, разбира се, Оливър

не готви без дрехи

Заглавието идва от правилото му да „разсъблича” сложните рецепти на „висшата кухня” до същността им, така че да са разбираеми за любителите-готвачи. Той кълца, разбърква, пасира и прави кулинарни вълшебства. С лесните си рецепти, овкусени с ароматни подправки и подложени на прости процеси на термична обработка, Джейми заклеймява полуфабрикатите на големите супермаркети. Основната му цел е да докаже, че не е нужно ястието да се доукрасява с излишни добавки или да се купуват високотехнологични джажди, за да се получи добър резултат. Една риба, опечена във вестник например, също може да те накара да си оближеш пръстите. Продуктите може да са простички и леснодостъпни. Достатъчно е да са пресни и екологични. Мотото му „Максимален вкус с минимални усилия” връща британците към удоволствието от домашно приготвената храна.
Джейми винаги е готов да покаже, че блюдата може да се приготвят бързо и някак помежду другото за една песен време. В едно кулинарно шоу той готви, докато припява песента за агнешкото къри. А публиката в студиото тананика заедно с него и пляска, следеейки възхитено всяко негово движение - сякаш прави заклинания над тигана. Щипка сол, капка зехтин и воала - магията е готова! И докато оставя манджата да къкри, Джейми отива в другия край на сцената да поблъска на барабаните си точно навреме за припева как всичко е лесно, когато готвиш от сърце.
В предаването си „Голият готвач” пък той обикаля кварталните бакали и касапи с очуканата си Vespa и пълни

книжни кесии със свежи и автентични продукти

които изравя с вещината на златотърсач от уличните сергии. След което разиграва истински етюди при приготовлението на блюдата. И то с толкова ентусиазъм и импровизация, че, независимо дали прави шоколадова салата от мандарини или сочен стек, стимулира у всеки желание да изтича към печката. Критиците му обаче го наричат кулинарен вандал, който безчинства в светая светих на гастрономията.
Джейми Оливър не спря до тук, а тръгна на истински кръстоносен поход срещу фаст фууд индустрията. Той премести нос от тенджерите към храната в училищата и обяви, че е нездравословна. Кулинарният реформатор превърна обедът на подрастващите в точка номер едно от политическия дневен ред и поде гастрономическа революция срещу хамбургера. Лично британската кралица му възложи да изготви школското меню, като промени хранителната култура на децата и върне плодовете и зеленчуците в чиниите им. „Трябваше да докажа, че мога да приготвя питателен обяд за 37 пенса, или цената на пакетче чипс. Нямах и представа, че кампанията ми ще получи такава масивна подкрепа от родители, учители, деца и дори някои правителства по света”, признава любимият готвач на британците. Някои обаче се противопоставят. Родители на ученици от южен Йоркшир демонстративно им хвърлят “джънк фууд” (боклучава храна) през оградата на училището. Те даже твърдят, че манджите му са отвратителни и че “храната е по-евтина и по-добра в местните лавки за бързо хранене.”
Сред бъдещите начинания на Джейми Оливър е верига ресторанти в Азия, както и квартални супермаркети, които ще предлагат гурме деликатеси, уроци по готварство и възможност сам на място да си стъкмиш вечеря от нарязани предварително продукти, а за теб остава само да я опечеш вкъщи. След като показа на англичаните как да готвят, сега Джейми е решил да пренесе мисията си против бургерите на американска земя. За най-новото си тв реалити, което ще се излъчва по АВС през 2010 г., той тръгна на роуд трип с последна спирка Хънтингтън, Западна Вирджиния. Според статистиката градът е обявен за “най-дебелия” в Щатите с всеки пети страдащ от сърдечни проблеми, а половината жители нямат нито един естествен зъб заради тоновете захар, които поглъщат. Там известният майстор-готвач ще учи деца и възрастни как да готвят здравословно и икономично у дома, вместо да посягат към пърженото и преработените храни. Подобно нещо той направи вече в родината си, където създаде обществен център, в който средностатистическата домакиня научава, че

да се яде правилно не е лукс

“Отначало те си мислеха, че домашно приготвените ястия са за снобите. Някои от хората дори нямаха кухненска маса, а хапваха на крак в някоя закусвалня”, обяснява Джейми.
Благотворителните му изяви не свършват до тук. През 2002 г. той отвори ресторанта “Фифтийн” в Лондон, в който всяка година обучава 15 младежи с беден произход (някои от които с криминални досиета или бивши наркомани) в тънкостите на занаята. Досега програмата са завършили 159 души, а сред гостите на ресторанта са били Брад Пит и Бил Клинтън. Когато започва начинанието си обеч Джейми ипотекира къщата си без знанието на съпругата си. Оттогава идеята се е мултиплицирала в Холандия и Австралия.
Роден в Есекс в семейство на собственик на пъб, бъдещият бритаски топготвач страда от хиперактивност и дислексия. В клас го късат по всеки предмет с изключение на Изкуства и Геология. Едва 6-годишен започва да помага в семейното заведение. На 13 рамо до рамо с главния готвач приготвя между 100 и 120 ястия в неделя вечер. Напуска училище на 16 и се заклева, че никога повече няма да докосне книга. А сега е горд автор на 14 готварски книги, от които е продал 24 млн. в 56 страни от цял свят ...  • Публикувано в сп. "ТЕМА"

Няма коментари:

Публикуване на коментар