четвъртък, 1 юли 2010 г.

Възкръсването на езичниците


В треторазредната фантастика друидите или практикуват окултни човешки жертвоприношения, или са магически войни. В реалността те живеят в Англия и се събират край Стоунхендж


За християните двата най-големи празника без съмнение са Коледа и Великден. За евреите - Йом Кипур и Рош Хашана. А за мюсюлманите - Рамадан и Курбан байрам. Ако си друид обаче най-вероятно четири пъти в годината посрещаш изгрева на слънцето насред Стоунхендж. По време на пролетното и есенното равноденствие, както и на лятното и зимното слънцестоене древният монумент се оживява от множество мистични хора с бели роби, цветя в косите и жезъли и дайрета в ръце, които са дошли да почерпят сили от това магическо място и да затвърдят връзката си с природата.
В древността друидите били жреци в келтската култура и се смятали за едни от най-мъдрите и уважавани членове на обществото. Практикували мистицизъм, ясновидство и магьосничество. Получавали силата си от енергията на Земята и можели да изцеляват нелечими болести. Друидизмът датира отпреди хилядолетия във Великобритания, но с настъпването на християнството постепенно замира. Ренесансът му започва през 18 век под формата на различни друидски ордени.
Днес друидите твърдят, че

интересът към езичеството сред британците

никога не е бил по-голям отколкото в момента, когато хората от 21 век започват да преоткриват древната им мъдрост.
„Докато християнството се опира на идеята, че ще бъдеш възнаграден след смъртта, друидите живеят дните си пълноценно тук и сега”, твърди жрицата Морган Адамс, която практикува шаманство, за да се свързва с духове.
„Когато през 80-те години на миналия век от католик станах друид, това беше смятано за изключително странно. Не бе нещо, което ще посмееш да кажеш в работата си. Но днес, когато обясня, че почитам природата, околните проявяват интерес. Питат ме как да отпразнуват равноденствието”, обяснява Крис Търнър пред в. „Вашингтон пост”.
За възраждането на старата религия пише и сп. „Икономист”. Изданието припомня, че миналата година бе основана официална асоциация на полицаите езичници, като вече има подобни организации и за полицаите мюсюлмани и сикхи. Това е поредната стъпка, която друидите и останалите езичници предприемат, за да започнат да бъдат възприемани насериозно, коментира „Икономист” и допълва, че във Великобритания на затворниците езичници е позволено да притежават религиозни символи, като например жезъл. От 2006 г. пък в съдилищата за тях има специална клетва. Освен това в интернет е пълно с форуми, в които всеки друид може на воля да обсъжда как британските закони за неприлично излагане на публично място са пречка пред онези, които предпочитат

да не ограничават тялото си с дрехи

Никой не знае точният брой на езичниците в Обединеното кралство, тъй като те представляват разнородна смесица от поклонници на всевъзможни предхристиянски божества, както и от вещици и спиритуалисти с афинитет към природните красоти. На последното преброяване на населението през 2001 г. 31 000 души на Острова са се определили като езичниици. В действителност обаче според членове на друидските ордени в страната има между 120 000 – 200 000 езичници, от които 10 000 друиди и 6000 вещици. Това нарежда езичниците между будистите и евреите, които са съответно шестата и петата по-големина религиозни групи във Великобритания. Причината толкова хора да не афишират в какво вярват е, че се страхуват от подигравки или пък, че пристрастията им към пентаграми и езически символи може да бъдат изтълкувани като почитане на дявола. Предполага се, че много от определилите се на преброяването като „рицари джедаи”, всъщност са езичници под прикритие. Говори се, че такъв е бил и поетът Пърси Биш Шели, който имал олтар на бог Пан.
Предпочитано място за друидските ритуали са хилядолетните каменни кръгове, разпръснати из Великобритания. Разбира се най-голям интерес предизвиква Стоунхендж. И тази година на 20 март хиляди друиди, вещици, магьосници, туристи и обикновени зяпачи отпразнуваха изравняването на деня с нощта в кръговете на уникалното съоръжение. Те танцуваха босоноги под звуците на гайди и тъпани, палеха факли, жонглираха, въртяха обръчи, развяваха розови коси и огърлици от листа или просто се опитваха да се стоплят в студената утрин под одеяла и с чаши кафе. Само четири пъти в годината на множеството е позволен пълен достъп до камъните. През останалото време Стоунхендж се разглежда от разстояние, тъй като несекващите тълпи от туристи неизбежно са увредили древния комплекс.
Досие

- „Друид” произлиза от келтската дума за дъб.
- Друидите вярват в прераждането.
- Твърдят, че вече от почти 800 години честват лятното слънцестоене на Стоунхендж.
- Почитат земята, мира, красотата, справедливостта, митовете и историите, дърветата, камъните, животните, слънцето, луната, звездите, живота.
- В момента във Великобритания има 12 основни друидски ордена.
Друидите и жертвопринушенията

Един от широкозастъпените митове за друидите е, че въпреки цялата си любов към природата в миналото са извършвали човешки жертвопринушения. Върховният вожд на Ордена на бардовете, оватите и друидите Филип Кар-Гом допуска такава възможност, макар да няма изчерпателни доказателства. Той по-скоро предполага, че ролята на друидите е била подобна на тази на свещениците, присъстващи на екзекуциите на престъпници. Орденът на бардовете, оватите и друидите е една от най-големите неодруидически организации, която възражда келтските религиозни традиции в съвремието. В нея членуват хора от цял свят. Кар-Гом е писател, има степен по психология, изнася лекции и води курсове. Вожд е на ордена вече над 20 години.
Какво е Стоунхендж

- Най-известният праисторически обект в Европа.
- Построен преди 5000 години насред полята на южна Англия от астрономи от каменния век с обезпокоително напреднали познания за движението на небесните тела.
- Външният кръгъл насип и ровът са изградени около 3000 г. пр. Хр., а вътрешният кръг от големи гранитни камъни е прибавен 1000 години по-късно.
- Кръговете са направени от каменни блокове, някои от които са с тегло 25-45 т. Във вътрешността на градежа има олтарен камък.
- Разположен е на около 12 км от Солсбъри.
- Предназначението му си остава загадка. Теориите варират от градски съвет и гробище през храм до древна астрономическа обсерватория.
- Посещаван е от 800 000 туристи всяка година.
- Обявен е от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.
  • Публикувано в сп. "ТЕМА"

Няма коментари:

Публикуване на коментар